De elfde Franstalige meeting over de ziekte van Alzheimer en aanverwante syndromen, die werd georganiseerd in het Hôtel-Dieu van Toulouse, bood aan bijna 600 onderzoekers, artsen, neurologen en geriaters de gelegenheid om ervaringen te vergelijken en hun kennis te delen.
Niet alleen werd er een stand van zaken gegeven over de huidige onderzoeken, de meeting was ook een bezinningsforum rond de uitdagingen waarvoor de ziekte van Alzheimer ons plaatst, en de enorme vooruitgang die de laatste vijftien jaar werd geboekt. Tegenwoordig is het mogelijk om structurele en functionele afwijkingen die de ziekte kenmerken op te sporen bij patiënten die nog geen klinische symptomen vertonen. Ook de methodes om toekomstige alzheimerpatiënten te identificeren worden steeds talrijker, of het nu gaat om beeldvorming of biomerkers van het hersenvocht en, binnenkort, van het circulerend bloed.
Met deze doorbraken kunnen we de ziekte van Alzheimer beschouwen als een aandoening die zich uit bij oudere patiënten, maar al aanwezig is op volwassen leeftijd. Volgens Bruno Vellas, gastheer en voorzitter van het organisatiecomité van de meeting, “treden de eerste afwijkingen op vanaf het veertigste of vijftigste levensjaar en kunnen we ze dus al opsporen dertig jaar vóór de eerste klinische symptomen”. Deze situatie plaatst ons bij – hopelijk tijdelijk – gebrek aan behandelingen die de evolutie van de ziekte kunnen beïnvloeden, voor een aantal problemen...