Veralgemeen de zorg voor psychische problemen via telefoon of video, en investeer meer in het basisaanbod, zoals allang beloofd. Die oproep aan de overheid doet de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg (SGGG), die veertig organisaties in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen vertegenwoordigt, woensdag in een open brief. Ze klagen aan dat de overheden de psychische zorg laten stilvallen net nu de nood het hoogst is.
"Als je enkele maanden langer moet wachten op een knieprothese is dat onaangenaam, maar niet onoverkomelijk. Anders is het gesteld als je kampt met een psychisch probleem. Als je behandeling wegvalt, of de regelmaat ervan verdwijnt, is dat veelal voldoende om je meteen weer uit evenwicht te brengen. In deze angstaanjagende coronatijd leidt dat makkelij k tot acute klachten, ontsporing of crisis. Ook je familie krijgt het dan hard te verduren en als ook zij uitvallen, krijg je het nog kwader", klinkt het in de brief.
Nochtans is er volgens de SGGG een eenvoudig in te voeren oplossing: raadplegingen of therapie via telefoon of videochat. En de coronacrisis is de perfecte aanleiding om daarvan werk te maken. "Zodat we morgen voldoende ervaring hebben om ze weloverwogen, efficiënt en structureel in te zetten wanneer de golf van psychische klachten na de coronacrisis nog aanzwelt."
De SGGG lanceert daarom een "levensnoodzakelijke oproep" aan de overheid. "Vandaag worden slechts een luttele acht consultaties bij de psycholoog terugbetaald. Trek dit open. Vergoed niet alleen psychologen, maar ook psychiaters die via telefoon of video zorg verlenen en zet geen rem op het aantal terugbetaalde sessies. Doe daarmee tegelijk wat u al lang belooft: maak meer middelen vrij om de wachtlijsten weg te werken en de basiszorg in orde te krijgen."
Want volgens de SGGG komt er dus "een tsunami van psychisch leed op ons af". Niet alleen dreigt het aantal angst- en depressieklachten en slaapstoornissen toe te nemen, nog meer dan na de financiële crisis in 2008. Daarbij komt nog dat zorgverleners in deze coronatijden "zwaar over de eigen grenzen gaan".