Een ware communicatieoorlog woedt over de recente beslissing om de teleconsultaties op ‘waarde 0’ te zetten, en dus voorlopig niet meer te vergoeden in afwachting van een definitieve oplossing. Dat zou gebeuren om misbruiken tegen te gaan. Heel wat huisartsen zijn boos omdat de maatregel zijn doel dreigt voorbij te schieten. De prestatie meteen schrappen betekent een wereld van verschil omdat huisartsen dan toch hun teleconsult zouden kunnen aanrekenen. Hoezo?
Uiteraard wil iedereen dat misbruiken gefnuikt worden, maar het gaat niet op om het kind met het badwater weg te gooien. Teleconsulten bieden sinds hun invoering tijdens de pandemie meer efficiëntie, verminderen onnodige fysieke consultaties en verlagen de werkdruk voor huisartsen. Daarover zijn zowat alle huisartsen het eens. Deze vergoeding op waarde 0 zetten leidt tot langere wachttijden, verhoogt de belasting van huisartsen en zet bovendien extra druk op de spoeddiensten.
Dokter Nicole Dekker expliciteert naast de aangehaalde voordelen van de teleconsultatie namens huisartsenkring Antwerpen Zuid (Haaz) dat deze consultaties naar 0 brengen de zaken ook scheeftrekt: “Praktijken met forfaitaire vergoedingen of de “New Deal”-systemen blijven onaangetast, aangezien teleconsultaties daar inbegrepen zijn in hun forfaits."
De maatregel is volgens haar ook contraproductief: “De vergoeding terugbrengen naar 0 euro zal patiënten niet ontmoedigen om contact te zoeken met hun huisarts maar dus de fysieke consultaties doen toenemen. De besparingen die men denkt te realiseren, worden hierdoor deels tenietgedaan.” Ze noemt dit een gemiste kans in de zoektocht naar een structurele oplossing.
In plaats van een duidelijk kader te creëren om misbruik tegen te gaan, kiest men voor de gemakkelijkste oplossing: “De huidige aanpak schaadt de zorgcontinuïteit en veroorzaakt onnodige verdeeldheid binnen onze sector.”
Dat die verdeeldheid volop woedt en er blijkbaar al dan niet bewust mist wordt verspreid, mag blijken uit het feit dat BVAS en Solidaris elkaar met de vinger wijzen als verantwoordelijke voor de opschorting. Solidaris beklemtoont dat BVAS zelf pleitte voor afschaffing, en verwijst daarvoor naar het proces-verbaal van de recentste medicomut, maar BVAS wijst er bij monde van Jos Vanhoof op dat dit maar de helft van het verhaal is. “Wat ons als artsen boos maakt is dat de prestaties op ‘waarde 0’ werden gezet, maar dat het nomenclatuurnummer niet is afgeschaft. Hierdoor wordt er geen andere optie meer overgelaten dan hetzij gratis te werken, hetzij geen telefonische consultaties meer aan te bieden.“
Remgeld indexeren
We halen er het pv bij van de medicomut en daaruit blijkt inderdaad dat de BVAS-artsen in eerste instantie de belachelijk lage teleconsultatietarieven op de korrel nemen: 4 euro in rekening brengen voor een teleconsult en 2 euro voor een advies is een gebrek aan respect voor ons beroep en onze verantwoordelijkheden, en een vernedering van het werk dat we doen.” Vervolgens komt de kat op de koord: “Wij stellen dan ook met spijt voor om de teleconsult sleutel op nul te zetten, op voorwaarde dat deze code binnen 2 maanden bij koninklijk besluit wordt afgeschaft.” (onze cursivering). Dat is uiteraard heel wat anders dan het Solidaris-verhaal en de versie van minister Vandenbroucke. “Schrap je het nomenclatuurnummer, dan kunnen zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde artsen via transparantiecode wél de teleconsultatie innen, door er bijvoorbeeld een betalend telefoonnummer aan toe te voegen.”
Intussen roepen sommige huisartsen al op tot een telefoonstaking als teken van protest. De eenzijdige beslissing van het Riziv om de telefonische consultaties vanaf 15 februari niet meer te vergoeden zorgt immers voor beroering bij de huisartsen.
Wat vindt Jos Vanhoof (foto, Bvas) daarvan? “Goeie vraag. Wij zoeken in eerste instantie alternatieve financieringsbronnen. En de meest voor de hand liggende manier is dan om het remgeld, dat al 20 jaar ongeïndexeerd bleef voor telefonisch advies, te indexeren. Daarmee is alles opgelost. Het remgeld met 1 of 2 euro optrekken, brengt recurrent tot 150 miljoen op!. Maar dat is uiteraard onbespreekbaar voor minister Vandenbroucke!”
Minister Vandenbroucke houdt alvast het been stijf: hij verwacht een nieuw voorstel van de syndicaten en dreigt anders zelf een regeling te treffen binnen het artsenbudget.
Pleidooi voor 'rust en nuance'
Tussen die twee uitersten pleit het ASGB voor enige rust en een genuanceerd debat. “Wij zullen vanuit onze kant de komende maanden verder proberen te werken aan een sluitend project dat de excessen van enkelingen tegengaat maar tegelijk ook respectvol en waarderend is voor de inspanningen van de meerderheid. Het syndicaat verduidelijkt:
“We vermoeden dat veel adviezen worden aangerekend als teleconsultaties. Een telefoontje om een voorschrift te vragen, een resultaat door te geven of advies te vragen, is echter geen teleconsultatie maar een advies en daar bestaat ook (lagere) nomenclatuur voor.”
Het ASGB vindt het jammer dat misbruiken van enkelingen breed worden uitgesmeerd in de algemene pers (radiotherapie, cytologie,…) om een hele beroepsgroep aan de schandpaal te nagelen. Waarop diezelfde beroepsgroep via allerlei correcties betaalt voor die excessen.
“We hebben ons als ASGB/Kartel altijd ingezet voor dit dossier en zullen ons altijd blijven inzetten voor een billijke verloning hiervoor, maar ook wij kunnen niet om deze cijfers heen en beseffen dat er iets moet gebeuren. Dat is ook de reden waarom in september álle partners, óók AADM en BVAS, hebben gestemd voor een tijdelijk op 0 zetten van het nummer om verdere ontsporing tegen te gaan. We moeten ook concrete budgettaire voorstellen vinden en opties zoals remgeld verhogen of pseudocodes liggen moeilijk bij sommige andere partners niet-artsen.”
Het oorspronkelijke voorstel van AADM was om de vergoeding per prestatie van teleconsultaties te vervangen door een forfaitaire vergoeding. Maar AADM gaat er nu dus ook mee akkoord om de teleconsultatie tijdelijk op 0 te zetten en in een werkgroep een degelijk alternatief uit te werken.
Lees ook:
> Domus Medica zal achterban samenroepen over teleconsultaties
> Protest tegen afschaffing teleconsultaties: Vandenbroucke wijst naar artsensyndicaten
> Solidaris weerlegt beschuldigingen van BVAS over de opschorting van teleconsultaties
> Telefoonstaking: huisartsen Regio Mortsel roepen op tot verzet
Laatste reacties
Anthony Cornelissen
20 februari 2025Waar eindigt advies en begint teleconsultatie.
Vb.: je belt patiënt op voor zijn bloedonderzoek. Er zijn nogal wat afwijkende waarden en je geeft uitleg. Je stelt een differentiaaldiagnose op en legt uit wat de mogelijke behandelingen zijnen/of je schrijft een behandeling voor en/of je mailt een werwijsbrief door voor de specialist.
Wat is het nu: labo doorbellen of teleconsultatie. Ik ga prompt voor teleconsultatie.
En heel die belachelijke discussie over 1 en 2 euro????
Het tarief voor een telefoongesprek met uw advocaat over wat dan ook is 6 euro per MINUUT. Van den Broecke moet zich schamen als hij discussieert over 5 euro voor een KWARTIER of langer.
Dr. A. Cornelissen
Cedric Hillegeer
19 februari 2025Rudi, er is zeker ook misbruik van standaard nomenclatuur, schaffen we dat ook ineens af? Een hele groep straffen voor het misbruik van enkelen is gewoonweg dom.
rudi vossaert
19 februari 2025Eigen schuld dikke bult. Zonder misbruik geen afschaffing...