Fusiebarrières ziekenhuizen wegwerken (Regeerakkoord)

Co-governance in ziekenhuizen tussen management en artsen blijft een belangrijk principe voor De Wever 1. Er komt een globaal plan voor de triëring ambulante zorg, daghospitalisatie, thuishospitalisatie of klassieke hospitalisatie. De aanduiding van expertisecentra gebeurt op basis van objectieve kwaliteits- en kwantiteitscriteria. Als ziekenhuizen willen fuseren om hun werking te optimaliseren, moet dat mogelijk zijn.

Een aantal ‘acute ziekenhuisbedden’ wordt omgevormd naar bedden voor patiënten die langdurige zorg nodig hebben. De organisatie van de ziekenhuissites en het aantal bedden waarin mensen worden behandeld, wordt daaraan aangepast.

Parallel versterkt het beleid verder dag- en thuishospitalisatie. Een globaal plan biedt een duidelijk kader waarin voor elk zorgtype gedefinieerd is waar ze preferentieel verstrekt wordt: ambulant, in daghospitalisatie, in thuishospitalisatie of in klassieke hospitalisatie. 

Netwerken evalueren

In hoeverre dragen de huidige locoregionale ziekenhuisnetwerken bij tot de gewenste samenwerking tussen ziekenhuizen en andere zorgactoren voor de zorgnabijheid in hun zorggebied te garanderen en of een maximale maximaal afstemming op andere zorgzones en -regio’s? 

Zorgnabijheid wordt gegarandeerd waar het kan en hooggespecialiseerde zorg wordt geconcentreerd in expertisecentra als dat noodzakelijk is voor de zorgkwaliteit. De aanduiding van deze centra gebeurt op basis van objectieve kwaliteits- en kwantiteitscriteria die zowel universitaire als algemene ziekenhuizen de kans bieden om een expertisecentrum te worden. Weliswaar met dien verstande dat men bij de financiering specifiek rekening houdt met het unieke takenpakket van de universitaire ziekenhuizen. 

Een onafhankelijke taskforce van experten, ingericht in overleg met de deelstaten, zal tegen 1 juli 2025 een globaal plan voorstellen, rekening houdend met de bestaande studies van het KCE. 

Als ziekenhuizen willen fuseren om hun werking te optimaliseren, moet dat mogelijk zijn. De regering zal daartoe de drempels wegwerken zodat een fusie geen negatieve effecten met zich meebrengt.

Nog een markant zinnetje: de jaarrekeningen van alle ziekenhuizen moeten openbaar gepubliceerd worden op de website van de Nationale Bank.  

Brusselse ziekenhuizen: taalwetgeving naleven

“Vandaag is het niet ongewoon dat Nederlandstaligen in de hoofdstad moeilijkheden ondervinden om zorg in hun moedertaal te krijgen, ook al is het de belangrijkste landstaal die door de meerderheid in dit land gesproken wordt”, klinkt het in het regeerakkoord. “In een tweetalige regio is dit onaanvaardbaar. De regering zal erop toezien dat de wetgeving inzake het gebruik van talen wordt nageleefd, zodat patiënten in de Brusselse ziekenhuizen die onder de wetgeving vallen, in hun eigen taal kunnen behandeld worden dankzij tweetalige diensten.”

Die tweetalige diensten moet men zo snel mogelijk in de praktijk brengen, met oog voor een gegarandeerde zorgcontinuïteit. 

Specifiek ook nog dit: “We onderzoeken hoe we de dienstverlening voor beroertezorg voor de Nederlandstaligen in Brussel en in de Vlaamse rand kunnen garanderen.”

> ASGB feliciteert en attendeert minister Vandenbroucke

> "Beleidscontinuïteit op zich geen doel, respect voor artsen nodig" (Bvas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.