In Antwerpen heeft het LevensEinde InformatieForum (LEIF) zaterdag een symposium georganiseerd rond een mogelijke uitbreiding van de euthanasiewet naar mensen met een zogenaamde verworven wilsonbekwaamheid, bijvoorbeeld als gevolg van dementie. LEIF-voorzitter Wim Distelmans had daarvoor enkele maanden geleden al een oproep gedaan en op het symposium bleken experts uit verschillende sectoren het er principieel mee eens.
Momenteel komen alleen mensen die volledig bewust en wilsbekwaam zijn in aanmerking voor euthanasie, tenzij ze zich in een onomkeerbare coma bevinden. LEIF wil dat uitgebreid zien naar onder meer mensen met dementie, die vooraf aangeven euthanasie te willen wanneer ze wilsonbekwaam worden.
"Bij de euthanasiecommissie is er een jaar na jaar stijgend aantal mensen met dementie die een aanvraag doen", zegt Jacinta De Roeck, voormalig Open Vld-politica en voorzitter van het symposium. "Nu sterven die mensen eigenlijk te vroeg, omdat ze tot euthanasie overgaan op een moment waarop ze wél nog wilsbekwaam zijn en ze bang zijn dat het anders te laat zal zijn. Dat kan gaan om weken, maar ook maanden."
Met behulp van juristen wil LEIF nu tot een model komen voor een wilsverklaring voor mensen met dementie die rekening houdt met een scenario van wilsonbekwaamheid. "Men zal wel heel goed moeten omschrijven wanneer men dan precies euthanasie wil, zodat dat door de arts en neuroloog en liefst samen met de familie kan worden vastgesteld", aldus De Roeck, die hoopt dat het politiek debat erover na de verkiezingen kan plaatsvinden.
De Roeck benadrukt dat een uitbreiding van de euthanasiewet allerminst betekent dat er minder moet worden geïnvesteerd in zorg voor personen met dementie. "Als men euthanasie kiest, moet dat zijn omdat men echt aangeeft dat het niet meer hoeft, niet omdat men bang is om onvoldoende zorg te krijgen", zegt ze.