Een specifieke neuronale feedback vanuit de regio onder het rugletsel speelt een cruciale rol bij het herstel van verlamming als gevolg van een ernstig rugletsel, waardoor de communicatie tussen de hersenen en het ruggenmerg verbroken werd. Dat blijkt uit onderzoek door Aya Takeoka van het NeuroElectronics Research Flanders, een onderzoeksinstituut dat verbonden is aan VIB, KU Leuven en imec.
Ernstige rugletsels verbreken de communicatie tussen de hersenen en de rest van het ruggenmerg en leiden zo tot gehele of gedeeltelijke verlamming. Hierdoor kunnen beschadigde zenuwbanen immers onvoldoende sterke signalen sturen naar het deel van het ruggenmerg onder het letsel. Wanneer de neuronale verbindingen in het ruggenmerg slechts deel beschadigd zijn, is spontaan herstel mogelijk.
"We weten namelijk dat terugkoppeling via een heel specifiek type sensorische zenuwbanen een cruciale rol speelt tijdens het revalidatieproces door de vorming van een soort van by-pass zenuwbaan te stimuleren", aldus Takeoka.
Bij proeven met muizen ontdekte Takeoka dat de zenuwvezels, die in de regio onder het letsel gelegen zijn en specifieke informatie terugsturen naar het ruggenmerg, een cruciale rol kunnen spelen in het herstel. "Die zenuwvezels ondergaan kort na de beschadiging van het ruggenmerg immers een herschikking".
Deze vondst biedt volgens Takeoka belangrijke inzichten voor het revalidatieproces bij patiënten. "Het feit dat feedback vanuit de regio onder het letsel zo belangrijk is, geeft aan dat revalidatie-oefeningen die de nadruk leggen op dit soort feedback waarschijnlijk de beste resultaten zullen opleveren".