Het eerste symposium NeuroVision, dat is gehouden door Edduethics, heeft neurologen bij elkaar gebracht om te spreken over 2 aandoeningen die a priori niets met elkaar te maken hebben, maar die toch enkele pathologische, klinische en radiologische gelijkenissen vertonen.
In september 2022 heeft de Movement Disorder Society (MDS) opnieuw haar belangrijke wereldwijde congres georganiseerd, ditmaal fysiek. In dit artikel gaan we in op de ereplaats voor de Belgische research, maar ook andere hoogtepunten komen aan bod, zoals de Presidential Lectures, de expositie gewijd aan de Madrileen Ramon y Cajal (Nobelprijs voor de Geneeskunde in 1906), de sessies over het beheer van focale dystonie, de impact van de neurogenetica op onze toekomstige behandelingen en tot slot de posters.
Sommige nieuwe behandelingen lijken een voorsprong genomen te hebben (ravulizumab bij AQP4+ NMOSD, rozanoxilizumab bij gegeneraliseerde myasthenia gravis), terwijl voor andere zoals natalizumab mogelijk een tweede jeugd aanbreekt dankzij een dosering met minder risico’s (NOVA-studie).
Na 2 jaar onderbreking wegens de coronapandemie heeft de Parkinson Academy 2022 in juni plaatsgevonden in Madrid (waar ze eigenlijk al in 2020 had moeten plaatsvinden). Het thema van het congres, Finding the spark, was zoeken naar de vonk die ons op het spoor kan zetten van een goede behandeling.
De neuro-oncologie valt vaak een stiefmoederlijke behandeling te beurt op oncologiecongressen omdat er maar weinig vooruitgang te merken valt bij de nieuwe therapieën. Toch zijn er bemoedigende studies waarin de algemene overleving verbeterd is door ofwel een zorgvuldiger gerichte behandeling, een innovatieve benadering van de immuuntherapie, of ook nog het gebruik van genomica.
Op de plenaire sessie is een antwoord gegeven op verschillende vragen betreffende CVA, maar het enthousiasme van de congresgangers was vooral groot voor de ATTENTION-studie, over occlusie van de arteria basilaris.
De sessie van de klinische studies van de American Academy of Neurology schitterde door verschillende opmerkelijke studies.
Na 2 jaar virtuele congressen konden de Journées de Neurologie de Langue Française half april eindelijk weer doorgaan in Straatsburg. De organisatoren kozen wel voor een zogenaamd ‘augmented’ congres, dat de mogelijkheid bood om virtuele elementen toe te voegen aan het fysieke congres.
“Zijn dementievormen volwaardige psychiatrische aandoeningen?” Is dit een bewuste of onbewuste provocatie vanwege de organisatoren van het congres van 2021 van L’Encéphale? De titel van deze sessie roept in elk geval vragen op, niet alleen omdat de term ‘dementie’ nu niet meer wordt gebruikt, want we hebben het voortaan eerder over neurocognitieve stoornissen, maar ook omdat psychiatrische aandoeningen het veld hebben moeten ruimen voor neuropsychiatrische aandoeningen.
De Rencontres de Neurologies, die midden december hebben plaatsgevonden in Parijs, hebben de verwachtingen ingelost. Uit de vele zeer interessante sessies hebben we de volgende onderwerpen gekozen: het concept van immuunherstel bij multiple sclerose, een metabole inspanningsproef bij de evaluatie van vermoeidheid en inspanningsintolerantie, myeloneuropathie door stikstofprotoxide, vroege diagnose van ziekte van Parkinson en optreden van functionele motorische tics bij TikTok-gebruikers.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...