Echo's van het ECNP 2013 (Barcelona, 5-9 October 2013).
Echo's van het ECTRIMS 2013 (Copenhagen, 2-5 October 2013).
Echo’s van het WCN 2013 (Wenen, 21-26 september).
Het 2e Internationaal Congres voor Neuro-epidemiologie vond plaats in Nice midden november 2012. De discipline zit sinds enkele jaren volop in de lift, vooral wat neurodegeneratieve ziekten betreft, maar ook op het vlak van hersencirculatiestoornissen, epilepsie, enz. In dit artikel bespreken we in het bijzonder de nieuwe grenzen van de neuro-epidemiologie, die zich uittekenen dankzij de vooruitgang op het gebied van genetica en genomica. Daarnaast lichten we de nieuwe inzichten toe in verband met dementie, cerebrovasculaire accidenten (CVA) en de ziekte van Parkinson. We benadrukken daarbij de progressieve evolutie naar meer gerichte behandelingen geval per geval, volgens het farmacogenetische profiel van elke patiënt.
Het ECNP (European College of Neuropsychopharmacology) is een pan-Europese wetenschappelijke vereniging opgericht in 1987 met als doel het aanmoedigen van onderzoek in neurosciences en zijn klinische toepassingen. Dit jaar viert de vereniging de 25ste editie van zijn jaarlijks congres, dat deze keer voor de gelegenheid in het mooie Wenen werd gehouden. In het kader van het congres interviewden we de professoren Philippe Courtet (Montpellier) en Philip Gorwood (Parijs).
Het jaarlijkse ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) -congres vond plaats in Lyon van 10 tot 13 oktober 2012. Een aantal fragmenten.
September en oktober zijn traditioneel maanden waarin verschillende Europese wetenschappelijke verenigingen hun congres organiseren. Deze week is het de beurt aan de diabetologie, met de 48e editie van het congres van de (European Association for the Study of Diabetes, EASD). Onze ploeg is ter plaatse en levert elke dag verslag van een aantal belangrijke interventies op deze hoogmis van de diabetologie.
Het Movement Disorders Society-congres dat in juni 2012 in Dublin doorging, was in meerdere opzichten erg interessant. Zo kwamen er boeiende ideeën over de behandeling van depressieve of zelfs psychotische complicaties bij parkinson naar voren en werd de noodzaak om de verschillende stadia van de ziekte opnieuw te definiëren, erkend. Meer dan 1.600 posters bevestigden dat het internationaal klinisch onderzoek in de neurologie in goede gezondheid verkeert, ook in België!
De elfde Franstalige meeting over de ziekte van Alzheimer en aanverwante syndromen, die werd georganiseerd in het Hôtel-Dieu van Toulouse, bood aan bijna 600 onderzoekers, artsen, neurologen en geriaters de gelegenheid om ervaringen te vergelijken en hun kennis te delen.
Op de ‘XXe Journées de Neurologie de Langue Française’, die in april plaatsvonden in Nice, zagen we opmerkelijk veel nieuwigheden op alle vlakken. In dit artikel belichten we de opvallendste sleutelmomenten en veranderingen van het afgelopen jaar.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...