Een nieuw onderzoek bij 405 Belgische patiënten met een chronische aandoening (diabetes type 2, astma of hypertensie) en 360 zorgverleners (huisartsen, apothekers en specialisten), uitgevoerd in opdracht van MSD, toont aan dat er een sterk verband bestaat tussen de gezondheidswijsheid van de patiënten en de opvolging van de aanbevelingen door artsen. Het onderzoek peilde zowel bij patiënten als bij de zorgverleners naar de ervaren gezondheidswijsheid bij de patiënten en naar hun therapietrouw. Patiënten met een hoog niveau van gezondheidswijsheid hebben minder moeite met medische aanbevelingen, volgen die aanbevelingen beter op, rapporteren minder complicaties ten gevolge van een gebrekkige opvolging, en verkeren aldus in betere gezondheid.
Gezondheidswijsheid (‘health literacy’) is een term die verwijst naar de capaciteit van mensen om gezondheidsinformatie op te zoeken, te begrijpen, te evalueren en te gebruiken. Medische vragen niet durven stellen, een diagnose niet begrijpen, een bijsluiter verkeerd interpreteren, of vertrouwen op pseudowetenschappelijke gezondheidsinformatie, het komt vaker voor dan men zou denken, ook bij ons. Gezondheidswijsheid blijkt dan ook beter te voorspellen of medische richtlijnen worden opgevolgd dan leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, of het aantal bronnen dat werd geraadpleegd. Volgens een onderzoek van de UCL in samenwerking met CM, uitgevoerd in 2014, hebben drie Belgen op tien een beperkte gezondheidswijsheid, en één op tien zelfs te weinig gezondheidswijsheid om gezonde keuzes te maken. Vooral mensen met een laag opleidingsniveau en ouderen hebben vaak beperkte gezondheidsvaardigheden.
MSD en 13 andere grote spelers uit de gezondheidssector, waaronder RMN (uitgever Medi-Sfeer…), engageren zich om projecten die de gezondheidswijsheid in België trachten te verbeteren aan te moedigen, te belonen en aan bekendheid te doen winnen. Daarnaast wil men hiermee het publiek en gezondheidsprofessionals sensibiliseren over het belang van gezondheidswijsheid en de verantwoordelijkheid die ieder daarvoor draagt.
Iedereen die actief is of een band heeft met de gezondheidssector kan deelnemen. Inschrijven kan vanaf vandaag, tot 1 juni 2016 op www.welldoneawards.be.
Het winnend project uit elke categorie krijgt 3.000 euro. De drie categoriën zijn: a) eerstelijnszorg, b) tweedelijnszorg, c) publieke instellingen, patiëntenverenigingen en particulieren.
Sinds de eerste editie werden in totaal 105 projecten ingezonden voor de Well Done – MSD Health Literacy Awards. Dit jaar hoopt men nog meer inzendingen te mogen ontvangen en te kunnen vaststellen dat de aandacht voor gezondheidswijsheid in onze samenleving groeit.