Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben het effect bestudeerd van elektrische stimulatie van de hersenen op oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus. De stroom blijkt helaas geen oplossing voor alle patiënten. Maar, uit het grootschalig onderzoek bleek wel dat "de individualisering van de therapie" erg belangrijk is.
Wat houdt zo'n gepersonaliseerde behandeling precies in? "Het is onrealistisch om te denken dat er één standaardbehandeling is die iedereen kan genezen", legt onderzoekster Emilie Cardon uit. "Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot. We moeten veel meer inzetten op gepersonaliseerde geneeskunde, en onderzoeken wie gebaat is bij welke behandeling."
Tinnitus gaat gepaard met een verstoorde activiteit in het brein. Daarom probeerden de onderzoekers elektrische stroom toe te dienen, om zo de hersenactiviteit te veranderen. De techniek is pijnloos en wordt met succes gebruikt voor andere klachten zoals chronische pijn.
"Over het algemeen vonden we geen aanwijzingen dat de elektrische hersenstimulatie een beter effect had dan de placebovariant op patiënten", aldus nog Cardon. "We merkten wel enorme onderlinge verschillen op. Sommigen ervaarden een grote verbetering van de tinnitusklachten na de behandeling, terwijl anderen geen effect ondervonden."
Tinnitus kan de vorm aannemen van een continue pieptoon, een rinkelende bel of zelfs een drilboor. Ongeveer een op de zes volwassenen ervaart tinnitus. Bij sommigen kan het leiden tot slaapproblemen, concentratiemoeilijkheden, angsten en depressie. Hoewel er verschillende therapieën bestaan die de impact kunnen verminderen, is tinnitus momenteel niet te genezen.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het vaktijdschrift Brain.