Alzheimer Liga Vlaanderen vraagt om op 21 september mensen met dementie niet te vergeten

Alzheimer Liga Vlaanderen heeft gisteren een campagne gelanceerd waarin ze iedereen oproept om op Wereld Alzheimer Dag op 21 september een knoop te leggen in een zakdoek, sjaal, veter of iets anders. Zo kan iedereen aantonen dat men mensen met dementie niet vergeet.

Er heerst in Vlaanderen een groot taboe rond dementie, aldus de liga. "Mensen die aan de ziekte lijden, worden geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie. Ze krijgen meelijwekkende blikken, worden kinderlijk aangesproken of zelfs genegeerd", klinkt het. Terwijl een op de vijf mensen dementie krijgt. Bij vrouwen is dat zelfs een op de drie. 

Televisiemaker Dieter Coppens, wiens grootmoeder geraakt werd door de ziekte, zet dit jaar opnieuw zijn schouders onder het initiatief. "Tot op heden is de ziekte van Alzheimer niet te genezen. Daarom is het des te belangrijker dat we leren omgaan met dementie. We kunnen veel doen om het leven voor mensen met deze ziekte aangenamer te maken", zegt hij. Ook andere bekende Vlamingen, zoals Jelle De Beule, Pascal Braeckman, Barbara Sarafian en Sandrine André, scharen zich achter de actie.

Meer info via dit filmpje.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.