Alzheimerexperte Christine Van Broeckhoven: "Patiënten hebben recht op juiste informatie"

Dat de artsen en ziekenfondsen voorstellen om de terugbetaling van geneesmiddelen tegen alzheimer stop te zetten, is een begrijpbare beslissing. Dat zegt Christine Van Broeckhoven, alzheimerexperte verbonden aan de Universiteit Antwerpen en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. "Je kan niet blijven zeggen dat de medicijnen de ziekte vertragen of uitstellen. Dat is absoluut niet juist."

Het Verzekeringscomité van het Riziv, met vertegenwoordigers van artsen en ziekenfondsen, stelt voor om de terugbetaling van geneesmiddelen tegen alzheimer stop te zetten vanaf 1 juli. Volgende week stemt de Algemene Raad van het Riziv definitief over het voorstel, zo staat in De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Van Broeckhoven begrijpt die beslissing. "Ze volgen daarmee wat er gebeurd is in Frankrijk, waar ze geen terugbetaling meer doen omdat de medicijnen geen noemenswaardige effect hebben op de cognitieve functies en er veel neveneffecten zijn", zegt ze. "We weten dat al langer. Het zijn dezelfde medicamenten die al jarenlang worden voorgeschreven."

Toch zijn de zaken volgens de experte niet zwart-wit uit te drukken. "Het enige positieve effect van de geneesmiddelen is dat sommige patiënten tot twee jaar langer thuis kunnen blijven. Op dat vlak is het beter voor de levensomstandigheden", zegt Van Broeckhoven. "Een alternatief voor de volledige stopzetting zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn om de behandeling na twee jaar stop te zetten waarna de patiënt naar het rusthuis moet gaan, of om ze stop te zetten eens de patiënt naar het rusthuis gaat."

In de laatste twee scenario's "spreken we wel weer over een gemiddelde patiënt", zegt Van Broeckhoven. "Niet alle patiënten reageren er goed op. Men is ook niet zeker of het mogelijke positieve effect komt van de medicijnen zelf, of juist van het nemen van de medicijnen, het placebo-effect dus."

Volgens de alzheimerexperte is de boodschap vooral dat patiënten niet langer voorgelogen mogen worden. "Je kan niet blijven zeggen dat de medicijnen de ziekte vertragen of uitstellen. Dat is absoluut niet juist. Het is ook niet zo dat ze het geheugenverlies tegengaan", zegt ze. "Patiënten hebben het recht op juiste informatie. Het is belangrijk dat artsen eerlijk tegen hen zijn. Daarom moet er ook voor gezorgd worden dat er informatie beschikbaar is voor artsen om patiënten juist in te lichten."

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat artsen aan hun patiënten duidelijk maken dat ze actief moeten blijven, in contact moeten komen met andere mensen en aan sport moeten doen, klinkt het. "Het is ook belangrijk om patiënten goed op te volgen en om te stoppen met de geneesmiddelen voor te schrijven als er geen noemenswaardige effecten zijn."

"Misschien zullen mensen dit niet graag horen, maar de zoektocht naar nieuwe medicijnen om de ziekte te genezen, is niet gelukt", besluit Van Broeckhoven. "We hebben daaruit geleerd dat we alzheimer niet kunnen genezen, maar dat we wel preventief moeten werken. Bij de nieuwe aanpak proberen we in een vroeg stadium een interventie te doen met bijvoorbeeld medicatie of een behandeling. Dat is volgens mij het enige dat werkelijk een effect zal hebben. Daarin moeten we investeren."

> Lees ook: Artsen en ziekenfondsen willen terugbetalilng medicatie alzheimer weg

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.