Het Antwerps provinciaal meldpunt voor drugsproductiesites zoals labo's en plantages (drugsplantageontdekt.be) wint steeds meer aan bekendheid en wil daar nu ook lokale besturen bij betrekken. "It takes a network to defeat a network", citeert Antwerps procureur Franky De Keyzer een bekende Amerikaanse oorlogsslogan.
Na 2,5 jaar heeft het meldpunt, een initiatief van het openbaar ministerie, politiediensten en de gouverneur van de provincie Antwerpen, al meer dan duizend meldingen ontvangen. De meeste meldingen kwamen, weinig verrassend, uit de politiezone Antwerpen, gevolgd door enkele Kempense politiezones. In 35 gevallen leidde een melding tot een effectieve vondst van een lab, plantage of dumping van drugsafval.
"Wanneer we communiceren over zo'n vondst, vermelden we steeds dat het dankzij het meldpunt gebeurde", zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket. "We merken dat er dan telkens meer bezoekers de website vinden." Meer successen leidt tot meer bekendheid, wat op zijn beurt weer tot meer meldingen en dus meer succes kan leiden, met andere woorden.
De initiatiefnemers verzamelden enkele tientallen vertegenwoordigers van lokale besturen, om ook hen warm te maken voor het project. "Veiligheid belangt iedereen aan", zegt De Keyzer. "We moeten daarvoor niet alleen naar de politie en medische diensten kijken. We hebben ook de burger nodig. Kijk naar het succes van de buurtinformatienetwerken: de burger moet niet zelf sheriff spelen, maar wel verdachte zaken melden."
Specifiek aan lokale besturen wordt gevraagd om het meldpunt mee te promoten, maar ook om binnen de eigen werking alert te zijn voor verdachte situaties, zoals bij het verlenen van vergunningen. Eerder richtte het meldpunt zich ook al tot doelgroepen zoals landbouwers en verhuurders, die moeten opletten aan wie ze een huis of loods ter beschikking stellen. Niet fysiek willen afspreken, cash willen betalen of een hoge energiefactuur kunnen bijvoorbeeld alarmbellen zijn.