Belgische 'slimme bloempot' voor mensen met dementie krijgt Britse prijs

Het Genkse onderzoeksproject Autonomous van de hogeschool LUCA School of Arts heeft de 'Longitude Prize on Dementia' gewonnen. Onderzoekers Brit Pellens en Niels Hendriks hebben een 'slimme bloempot' uitgevonden die mensen met dementie zal helpen om zelfstandiger te kunnen leven.

Het toestel ziet eruit als een bloempot maar luistert naar wat er in huis gebeurt en herkent handelingen. Via artificiële intelligentie (AI) kan het herkennen wanneer een stap wordt overgeslagen in de routine bij een dagelijkse handeling, bijvoorbeeld een kraan die niet wordt uitgezet tijdens het maken van koffie. De persoon met dementie in kwestie krijgt dan een waarschuwing op een smartwatch. Momenteel kan het toestel vier taken herkennen.

"We willen geen wereldschokkende uitvinding doen, maar op niveau van het individu een kleine verandering maken die de levenskwaliteit verbetert", zegt onderzoeker Niels Hendriks. De prijs wordt uitgereikt door de Britse non-profitorganisaties Alzheimer's Society, Nesta en Innovate. Met de prijs willen ze een ontwikkelingsbudget toekennen aan projecten die mensen met dementie kunnen helpen.

Kans op 1 miljoen pond

Momenteel is de slimme bloempot nog een prototype dat met het gewonnen prijzengeld van 300.000 pond - ongeveer 357.500 euro - verder ontwikkeld zal worden. "Met dat bedrag hopen we de komende vijftien maanden zo veel mogelijk te ontwikkelen, waarbij het dan ook de bedoeling is om het te gaan testen bij gezinnen", zegt Hendriks. Idealiter moet het toestel in de toekomst ook in staat zijn om zelf nieuwe taken te leren. Dan moet iemand zonder dementie de taak wel enkele keren laten horen aan het toestel.

In 2025 maakt het onderzoeksproject kans op de hoofdprijs van 1 miljoen pond (bijna 1,2 miljoen euro). "Uiteindelijk zouden we dan graag met dat bedrag het toestel op de markt brengen, eventueel geïntegreerd in een bestaande app of systeem", aldus Hendriks.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.