UPC KU Leuven en Imec: kruisbestuiving innovaties psychiatrie

Tussen het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en imec bestaat al enkele jaren een vruchtbare kruisbestuiving en sinds september 2019 is er een duurzame overeenkomst. Binnen het akkoord zal imec, voor een periode van vijf jaar, een bijkomend postdoctoraal mandaat en twee extra doctoraatsmandaten financieren.

Samen met Imec werkt het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven aan oplossingen om met innovaties zoals slimme draagbare technologie en algoritmes, de psychische toestand van patiënten betrouwbaar van op afstand op te volgen. 

De psychiatrische zorg is immers in volle evolutie. Een significant gedeelte van deze zorg verschuift van het ziekenhuis naar de thuisomgeving, van curatief naar preventief en van een collectieve aanpak –identiek voor ieder met eenzelfde diagnose– naar een geïndividualiseerde benadering. De patiënt hoeft ook niet langer passief te blijven bij zorgkeuzes, hij wordt medebeheerder van zijn zorg.

Wearables kunnen die evolutie versnellen. Je kan er een patiënt van op afstand, in zijn thuisomgeving, mee monitoren. Psychiatrische symptomen en klachten treden immers vaak wisselend op, afhankelijk van de omgeving waarin de patiënt zich bevindt. Als je de signalen kent die een ziekte of een crisis voorspellen, dan kan je tijdig feedback geven aan een patiënt of zorgverlener en op tijd helpend tussenkomen.
 
Unieke combinatie 
Wat hebben we nodig om dergelijke vernieuwingen en doorbraken te realiseren? In Leuven is een unieke combinatie voorhanden om in dat opzet te slagen. Met Imec is er een topcentrum voor de ontwikkeling van hardware en nano-elektronica, datamining en dataprocessing. Tegelijk is er een academisch psychiatrisch centrum met 60 psychiaters in de vaste staf, 40 artsen-psychiaters in opleiding en 170 psychologen, met voldoende toegang tot verschillende patiëntgroepen om gedegen wetenschappelijk onderzoek te kunnen uitvoeren. Er is ook ruime expertise in domeinen als psychiatrie in de thuisomgeving, psychose, depressie, eetstoornissen of mind-body en stressonderzoek.
 
Het nieuwe samenwerkingsakkoord is geen beginpunt, maar een bekrachtiging van de ingeslagen weg. Binnen het akkoord zal Imec, voor een periode van vijf jaar, een bijkomend postdoctoraal mandaat en twee extra doctoraatsmandaten financieren.

  • Wearables om het stresssysteem te monitoren bij patiënten met depressie en na herstel, om vroegtijdig achteruitgang te detecteren. 
    | Doctoraatsonderzoek Carmen Schiweck
  • Wearables om het stresssysteem te monitoren bij patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis, om vroegtijdig emotionele ontregeling of zelfbeschadigend gedrag te detecteren. 
    | Doctoraatsonderzoek Roland Sinnaeve
  • Wearables om het stresssysteem te monitoren bij patiënten met een eetstoornis of verslaving, om vroegtijdig problematisch eetgedrag of drankgebruik te detecteren. 
    | Doctoraatsonderzoek Nicolas Leenaerts en Neide Carina Simoes Capella
  • Met draagbare en contextuele sensoren rookgedrag en terugval modelleren en voorspellen
    | Doctoraatsonderzoek Eric Zhai
  • Het stresssysteem vergelijken in het stresslab versus de dagelijkse context
    | Doctoraatsonderzoek Joanna De Calheiros Velozo
  • Wearables om het stresssysteem te monitoren bij adolescenten en resultaten te linken aan opvoedingspatronen en epigenetische achtergrond 
    | Doctoraatsonderzoek Viktoria Chubar
  • De virtuele coach: gedrag beïnvloeden met behulp van fysiologische en contextuele data
    | Doctoraatsonderzoek Erika Lutin
     

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.