Dat gebeurt met de uitreiking van een eredoctoraat voor pionier Madeline Lancaster (Cambridge University) en met een blik op de toekomst, met onder meer een nieuw gebouw, waar connectie met het werkveld centraal staat.
Madeline Lancaster (Cambridge University) slaagde er als eerste ooit in om menselijke 3D-minihersenen te kweken in een laboratorium. Een belangrijke stap in neurowetenschappelijk onderzoek én in de zoektocht naar alternatieven voor dierproeven. Tijdens de viering kijkt BIOMED ook vooruit op haar eigen toekomst, met onder meer een nieuw gebouw, waar connectie met het werkveld centraal staat.
Begonnen in 1999 als onderzoeksinstituut met een handvol medewerkers groeide BIOMED in de voorbije 25 jaar uit tot één van de toonaangevende biomedische kenniscentra rond neurologische en immunologische aandoeningen en hart- en vaatziekten. “Al 25 jaar leggen we ons toe op het ontrafelen van wat er precies fout loopt in ons lichaam bij aandoeningen zoals Multiple Sclerose of Alzheimer en zoeken we naar nieuwe therapieën en manieren om het ziekteverloop beter te kunnen voorspellen”, zegt prof. dr. Niels Hellings, directeur van BIOMED.
Eredoctoraat
Voor deze speciale verjaardag reikt BIOMED een eredoctoraat uit aan een absolute pionier binnen het biomedisch onderzoek. “Als eerste ooit slaagde de Amerikaanse onderzoekster Madeline Lancaster (Cambridge University) erin om menselijke 3D-minihersenen te kweken in een laboratorium.
Een zeer belangrijke medische doorbraak die het mogelijk maakt om complexe processen in onze hersenen te kunnen nabootsen in een kweekschaaltje. Dat maakt van deze technologie een goed alternatief voor dierproeven en draagt zo bij aan de vermindering van het proefdiergebruik”, zeggen prof. dr. Annelies Bronckaers en prof. dr. Bert Brône, promotoren van dit eredoctoraat. “Met dit eredoctoraat willen we Madeline Lancaster eren voor haar pionierswerk en tegelijkertijd samenwerkingen opstarten voor ons eigen neurowetenschappelijk onderzoek en daarbij nog meer in te zetten op innovatieve modellen als alternatief voor dierproeven.”
Fruitvliegjes
Want die proefdiervrije alternatieven maken deel uit van het toekomstplan van BIOMED. “De zogenaamde organoids, menselijke mini-organen, die Madeline Lancaster voor hersenen als eerste kon kweken in een lab, gebruiken wij intussen ook in ons onderzoek. Dat gaan we nu intensifiëren. Tegelijkertijd kijken we ook naar datamodellen van onze bio-informatici als alternatief, en gaan we starten met onderzoek op fruitvliegjes voor neurowetenschappelijk onderzoek. Ongeveer twee op de drie van de 14.000 genen in fruitvliegjes zijn namelijk gelijk aan de genen van de mens. Dit zorgt ervoor dat je bij fruitvliegjes heel wat zaken kan simuleren en analyseren”, zegt Niels Hellings.
Nieuw faculteitsgebouw
Voor dit nieuwe onderzoek van BIOMED komt er een nieuwe vleugel, met daarin onder meer nieuwe celkweekruimtes en het labo met fruitvliegjes.
”In dit gebouw willen we ook nog meer inzetten op de connectie met het werkveld en de zorgsector. Hier bundelen we al onze expertise en apparatuur in zogenaamde technologieplatformen en richten we ons op biomedische beeldvorming, cellulaire analyse, datawetenschappen en op preventieve geneeskunde en digital health. We zullen hier niet alleen ons eigen onderzoek voeren, al onze platformen, zoals onder andere ons microscopielab, staan ook ter beschikking van bedrijven en stakeholders zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Door samenwerking nog meer te stimuleren bouwen we mee aan de Health Campus op onze campus in Diepenbeek”, zegt prof. dr. Veerle Somers, decaan van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.
In april 2025 zullen de bouwwerken van start gaan. De totale kostprijs voor de nieuwbouw bedraagt 12 miljoen euro. UHasselt kan hiervoor rekenen op 6 miljoen euro financiële steun vanuit Vlaanderen dankzij 3 miljoen aan EFRO-middelen en 3 miljoen vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO).