Start-up Epihunter lanceert oplossing voor detectie verborgen aanvallen van epilepsie

Naar aanleiding van Internationale Epilepsie Dag heeft de Belgische start-up Epihunter maandag in Leuven een oplossing gelanceerd om verborgen epilepsieaanvallen te detecteren. Het betreft een app die verbonden is met een hoofdband die de hersenactiviteit registreert. Bij een aanval gaat het lampje van de smartphone branden.

Iedereen kent de epileptische aanvallen, die gepaard kunnen gaan met hevige schokken en bewusteloosheid. Zo'n 15 procent van de epileptici hebben echter ook te kampen met kortsluitingen in de hersenen die erg moeilijk op te merken zijn. De zoon van Tim Buckinx, de oprichter van Epihunter is zo iemand. Het is op zijn vraag dat Buckinx dit project opstartte. "Het allerergste vond Daan dat mensen rondom hem boos op hem zijn omdat ze denken dat hij aan het dagdrome n is en niet luistert naar wat hem verteld wordt, terwijl hij eigenlijk een epileptische aanval heeft", aldus Buckinx. De start-up richt zich in de eerste fase op schoolkinderen tussen 6 en 12 jaar. "Omdat de aanvallen voor die groep kinderen voor de grootste noden zorgen".

Terwijl voor de headset materiaal gebruikt wordt dat nu al op de markt is voor concentratie- en meditatietrainingen, is de app van eigen makelij. Deze wordt momenteel getest bij een tiental gezinnen in België en Nederland en zal vanaf 1 september gratis beschikbaar zijn. De geregistreerde data zullen voor de ouders beschikbaar gesteld worden op een beveiligde website. Een jaarabonnement dat toegang geeft tot deze site zal 399 euro kosten. De eerste 50 personen die inschrijven en in deze testperiode al vanaf 1 april de app en de website kunnen gebruiken, krijgen het verminderd tarief van 249 euro. "De op deze website registreerde data zullen zeer nuttig zijn in de contacten met neurologen", aldus Buckinx.

Epihunter krijgt bij de opstart de steun van imec.istart, start.it@KBC en Indiegogo, een van 's wereld grootste crowdfundingplatformen. Ook de Vlaamse Epilepsie Liga, academische ziekenhuizen in ons land en het Boston Children's Hospital verlenen hun medewerking voor de wetenschappelijke validatie van het project. Het bedrijf hoopt via crowdfunding (onder meer de winwinner-campagne) en een bijkomende kapitaalronde 600.000 euro te verzamelen, geld dat nodig is voor de verdere ontwikkeling van de app, ondersteuning van de website, het maken van vertalingen op de app en website en dergelijke. Gehoopt wordt immers dat het nieuwe product wereldwijd verspreid geraakt.

Lees ook :

Laureaten Zorgvinding 2017: een mooi gezelschap

Byteflies werkt aan epilepsie-wearable

Studenten ontwikkelen epilepsie-app voor kinderen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.