VS: een patiënt bedient Alexa van Amazon met zijn hersenimplantaat, een primeur

© Syncron

Een 64-jarige man die lijdt aan amyotrofische laterale sclerose (ALS), een neurodegeneratieve ziekte, heeft een hersenimplantaat gebruikt om Alexa, de virtuele assistent van Amazon, te bedienen door alleen zijn gedachten te gebruiken. Dit heeft Synchron, dat het apparaat heeft ontworpen, bekendgemaakt in een persbericht.

“In staat zijn om belangrijke aspecten van mijn omgeving en toegang tot entertainment te controleren geeft me de onafhankelijkheid terug die ik ben kwijtgeraakt”, zei Mark, geciteerd in de verklaring, waarin zijn achternaam niet werd genoemd. Hij zei dat hij “erg blij” was met de “integratie van intelligente technologie met (zijn) BCI”, wat staat voor brain-computer interface.

Hij was in staat om zijn geest te gebruiken om Alexa's slimme domotica te besturen via een functie op zijn Amazon Fire tablet, zei Synchron, eraan toevoegend dat hij in staat was om voorgeprogrammeerde opties te selecteren zoals het in- en uitschakelen van lichten, het voeren van videogesprekken, het afspelen van muziek, het lezen van boeken op Amazon's Kindle e-reader en zelfs het doen van aankopen op de website van de winkelgigant. “Zonder je handen of stem te gebruiken”, benadrukt Synchron.

Tom Oxley, oprichter en CEO van Synchron, zei dat de BCI “een brug is tussen neurotechnologie en consumententechnologie, waardoor verlamde mensen weer controle krijgen over hun omgeving”.
Het apparaat wordt geïmplanteerd in een bloedvat op het oppervlak van de motorische cortex via de halsslagader in een minimaal invasieve endovasculaire operatie, legde Synchron uit.

Het gebied van hersenimplantaten is sterk in opkomst. Met name bedrijven in de sector werken eraan om verlamde patiënten in staat te stellen computers te besturen door middel van gedachten, waardoor ze bijvoorbeeld weer kunnen schrijven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.