De Universiteit van Luik heeft als eerste in België een nieuwe MRI-scanner ingehuldigd die is uitgerust met een magneet die een veldsterkte heeft van 7 tesla. Dankzij de nieuwe technologie zullen onderzoekers neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie, parkinson en multiple sclerose beter begrijpen, aldus de universiteit.
De scanner is in staat om beelden te maken van levende menselijke hersenen met een uitzonderlijk hoge resolutie van 0,2 mm, daardoor kan de universiteit nauwkeuriger wetenschappelijk onderzoek doen naar hersenen. "Om onze kennis over de neurofysiologie en -pathologieën en het onderzoek naar cognitieve neurowetenschappen verder uit te diepen, moeten we steeds kleinere structuren en zenuwcellen kunnen bestuderen", verklaa rt Éric Salmon, medisch directeur van het GIGA-Centre de recherches du Cyclotron-In Vivo Imaging, waar het apparaat staat.
Een doorsnee scanner in het ziekenhuis heeft een maximale magnetische veldsterkte van 3 tesla. De nieuwe scanner is uitgerust met een magneet van 7 tesla en genereert zo een magnetisch veld dat liefst 140.000 keer sterker is dan dat van de aarde, aldus de universiteit.
De onderzoekers worden door de MRI-scanner geholpen om sneller indicatoren van ziektesymptomen te bepalen. Daarnaast krijgen ze meer inzichten over slaap, kunnen ze bepaalde processen van de hersenen beter in kaart brengen en zijn ze in staat neurologische aandoeningen te visualiseren.
De universiteit laat weten dat haar partneruniversiteiten, waaronder de UGent en de KULeuven, ook toegang zullen hebben tot het apparaat.
De scanner werd ontworpen en geproduceerd door Siemens Healthineers en werd gefinancierd door Wallonië, Europa, de Universiteit Luik en het Fonds de la Recherche Scientifique.