Vorig jaar liep de eerste MedCup, een originele manier voor geneeskundestudenten om vriendschappelijk met elkaar in competitie te gaan en ervaringen uit te wisselen. Dit jaar worden, met de steun van De Specialist en Medi-Sfeer, artsen te velde uitgenodigd om deel te nemen. Zullen ze een goed figuur slaan bij de opkomende generatie? Alleszins wordt dit het eerste intergenerationele medische event.
Respect voor de meesters en kennisoverdracht zijn twee fundamentele waarden die artsen graag cultiveren. Op 21 en 22 oktober krijgen ze daartoe een uitzonderlijke kans.
De tweede MedCup, georganiseerd door de gelijknamige non-profitorganisatie, geeft teams van afgestudeerde artsen en studenten de kans om elkaar hun kennis, vaardigheden en ervaring te tonen. "Het wordt een plaats van kameraadschap, professionele contacten en praktisch leren, alles in een sfeer van goodwill", licht Maxime Louys, medeoprichter van het event met Samy Bouzid, toe.
Geneeskunde van vandaag en morgen
Netwerken, conferenties, workshops, ontmoetingen met deskundigen, quizzen ... alles zal in het teken staan van persoonlijke en wederzijdse professionele verrijking. Een van de belangrijkste doelstellingen wordt om de praktijk zeer concreet te versterken en te verbreden, als aanvulling op de theorie die de Belgische universiteiten geven. Taal zal geen belemmering vormen, want Engels is de voertaal.
Professionals uit de praktijk brengen hun ervaring in en toekomstige professionals vertellen wat zij aan het leren zijn. Ze worden aan elkaar gekoppeld om deze osmose te bevorderen. Deskundigen komen praten over de geneeskunde van de toekomst: we kunnen nu al ruimtegeneeskunde, faagtherapie, opkomende ziekten, forensische geneeskunde, enz. noemen. Praktisch lopen er workshops met opleidingen in hechten, gipswerk, de behandeling van zeer besmettelijke patiënten, enz. De Belgische medische dienst van Defensie is aanwezig met praktische oefeningen. Er is ook een nieuwe technologische ruimte voorzien waar gevestigde en toekomstige artsen zich nieuwe technologie eigen kunnen maken.
De sprekers en andere experts zijn beschikbaar voor meer specifieke gesprekken met de deelnemers volgens een "speed dating"-model. En dus kunnen ze met hen, individueel of in kleine groepen, onderwerpen bespreken die van belang zijn voor huidige en toekomstige beroepsbeoefenaars. Om dit alles in goede banen te leiden, wordt een datingsysteem ontwikkeld en de ingeschreven personen zullen hiervan enkele weken voor het event op de hoogte worden gebracht, zodat ze de activiteiten en afspraken kunnen kiezen.
Alle professionele en geografische achtergronden
Uiteraard zal het event in de eerste plaats slaan op de klinische geneeskunde. Maar ook paramedici, onderzoekers en spelers uit de farma-industrie zullen aanwezig zijn, wat de reikwijdte van de debatten alleen maar zal verruimen. Huisartsen en specialisten, ervaren of in opleiding, zijn allen welkom. "Deze 'mix' zal het uitwisselingsgehalte eveneens intensifiëren. Beroepsbeoefenaars uit diverse disciplines kunnen hun eigen werkcontext bespreken met mensen uit een andere dan hun eigen omgeving."
"Bovendien wil de MedCup internationaal zijn, en dat is geen toeval, want in de eerste editie kwam ongeveer 20% van de deelnemers van buiten ons kleine land, vooral uit buurlanden. Aan het eind van de MedCup nemen de vier beste teams het publiekelijk tegen elkaar op in een quizshow in tv-stijl, annex uitzending op sociale netwerken. En natuurlijk is er ook een sociaal programma gepland.
Wilt u uw kennis testen met uw toekomstige collega's, hen uw ervaring meedelen, uzelf verrijken in een event dat buiten de gebaande paden ligt? Kom dan naar ons op 21 of 22 oktober!
Vamos todos naar de MedCup!
Het activiteitenprogramma wordt dus gespreid over twee dagen: vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober 2022. Het event loopt op de site van Turn en Taxis in Brussel, meer bepaald in het Huis van de Post. Ontvangst met ontbijt, networking en keynote presentatie begint om 7.00 uur. De vrijdag wordt afgesloten om 18.00 uur, gevolgd door 'afterwork' en optionele bezoeken in Brussel. Zaterdag begint op dezelfde manier, maar eindigt met het "finalespel", een reuzenquiz die dus wordt gefilmd en loopt op sociale netwerken, gevolgd door een slotceremonie en een walking dinner.
Aangezien de praktijkvoerende collega's in principe op vrijdag beroepsmatig niet weg kunnen, zijn de proeven waaraan zij deelnemen, pas op zaterdag ingepland. Dat belet hen niet om ook op vrijdag langs te komen als ze daarvoor de tijd hebben.
Eenvoudige registratie
Om zich in te schrijven, kunnen praktiserende artsen gewoon een e-mail sturen naar de organisatoren (contact@medcup.eu). De organisatoren nemen dan contact met hen op. Over de vraag of er inschrijvingsgeld komt, wordt nog gediscussieerd. Meer info in onze volgende digitale edities.
Derdejaarsstudenten en specialisten in het eerste jaar van hun opleiding kunnen zich makkelijk inschrijven op de MedCup-website (www.MedCup.eu) door een zeer eenvoudig formulier in te vullen. Het is zelfs mogelijk om aan te geven of u met een 'buddy' wilt komen en zo vanaf het begin een team vormt. Is dat niet het geval, dan zullen de organisatoren in een later stadium een willekeurige "koppeling" voorstellen. Het gaat in feite om een 'voorinschrijving' die na betaling van het inschrijvingsgeld (75 euro) een definitieve inschrijving wordt.
Deze vergoeding is in feite slechts een klein deel van de werkelijke kosten voor elke deelnemer. Ze omvat uiteraard de toegang tot alle diensten: ontbijt, lunch, workshops, proeven, conferenties, enz. Ongeveer een maand voor de MedCup krijgen de ingeschrevenen de kans om hun keuze van workshops, proeven en meetings aan te geven.