'Memory Shots' helpt mensen met dementie om samen met hulpverleners of hun naasten herinneringen te reconstrueren op foto. De Belgische dementie-organisaties sloegen de handen in elkaar met de Benelux-distributeur van Kodak om de technologie bekend te maken in Vlaamse woonzorgcentra en bij mantelzorgers.
Memory Shots is een combinatie van bestaande artificiële intelligentietools. Zogenaamde 'large language models' en 'open image diffusion models' laten mensen toe om fotorealistische beelden te genereren, gebaseerd op een beschrijving van een herinnering.
Daarnaast kunnen de gegenereerde foto's ook bewerkt worden tot de persoon met dementie voelt dat het plaatje volledig klopt. Via 'inpainting' kan, bijvoorbeeld, een groen kleed blauw worden gemaakt, een snor toegevoegd of een hoed opgezet.
Bovendien wordt bij elke herinnering gevraagd naar het jaartal ervan. Elk beeld wordt door de tool zo bewerkt dat het eruitziet alsof het is gefotografeerd met een camera uit die periode.
Gratis
De tool is gratis beschikbaar op een gebruiksvriendelijke website, die bereikbaar is via tablet, computer of smartphone. Stichting Alzheimer Onderzoek, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en Baluchon Alzheimer nemen deel aan het project.
"Deze nieuwe vorm van reminiscentie brengt nog meer details naar boven in gesprekken met verzorgers en familieleden", zegt Eric Salmon, professor Neuroimaging and Cognitive Readaptation aan de Universiteit van Luik. "Het reikt onderwerpen aan, geeft iedereen de kans om details toe te voegen of aan te passen en brengt diepgaande gesprekken op gang. Dat reconstrueert niet enkel herinneringen, maar brengt mensen ook dichter bij elkaar. Zo kan Memory Shots de levenskwaliteit van personen met dementie verbeteren."