Nadat het peloton doorheen heel België fietste, komt het aanstaande zondag 18 september aan in Brussel. Met als kernboodschap dat investeren in onderzoek noodzakelijk blijft, ondanks het feit dat er voorlopig nog geen grote wetenschappelijke doorbraak in zicht is.
Het Peloton Parkinson verzamelde dus intussen 90.000 euro op zijn tocht door België. De ziekte van Parkinson is een van de meeste voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen met meer dan 6 miljoen patiënten wereldwijd en 40.000 in België.
10-daagse op de fiets
Ivo de Bisschop, oprichter van Stop Parkinson: ”Het was een hele uitdaging en soms echt wel heel pittig. Het weer viel ook niet altijd mee. Maar de ontvangst door al die steden, hun burgemeesters, fanfares en Rotaryclubs was hartverwarmend. En het eindresultaat is ongelofelijk mooi. We haalden 90.000 euro op dat integraal naar onderzoek gaat. Met grote dank aan de Bank Degroof-Petercam die al meteen bij de start ons meer dan 50.000 euro schonk. En er lopen nog altijd stortingen binnen.”
Het Peloton Parkinson Peloton eindigt de 10-daagse rit op autoloze zondag 18 september in Brussel op het Europakruispunt (voor het Centraal station) om 15u.
De door Stop Parkinson gesteunde onderzoeken geven inzicht in mogelijke aanknopingspunten voor een toekomstige behandeling. Sommige van deze onderzoeken richten zich op de genetische veranderingen die voorkomen bij de ziekte van Parkinson, zoals de onderzoeken van professor Versees, Vrije Universiteit Brussel, professor Vangheluwe, UZ Leuven en professor Cortie, Institut du Cerveau et de la Moelle épinière, Parijs. Behandelingen die op deze genen gericht zijn, kunnen mogelijk in de toekomst de ziekte afremmen.
Het onderzoek van het bedrijf AC immune richt zich op het ontwikkelen van hersenscans (alfa-nucleïne PET scan tracers) waarmee de ziekte van Parkinson beter in kaart gebracht kan worden en die het effect van toekomstige behandelingen kan meten.
Als laatste richt het onderzoek van dokter Schiess (Universiteit Texas) zich op het testen van een stamcelbehandeling.
Al deze projecten lopen nog.