Ruim 300.000 mensen al naar geconventioneerde psycholoog/orthopedagoog (Vandenbroucke)

Sinds 1 september 2021 vonden al 315.935 mensen in ons land de weg naar een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog in de eerstelijnszorg, signaleert minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Volgens hem werpt de hervorming eerstelijns psychologische zorg dus zijn vruchten af: "De nieuwe conventie bereikt zijn doel."
 
Bij wie gebruik maakt van die nieuwe conventie zitten 108.348 kinderen en jongeren tot en met 23 jaar en 207.587 volwassenen. Die nieuwe cijfers werden net bekendgemaakt op het ‘mental health dashboard’ van het Intermutualistisch Agentschap. 
De hervorming staat gelijk met een échte systeemwijziging, zowel in de benadering als in de aanpak van onze geestelijke gezondheidszorg, aldus de minister. "Het doel van deze hervorming is om maximale mentale gezondheid te creëren én kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg te waarborgen: nabij, toegankelijk én laagdrempelig."

Ook via de huisarts

Via de nieuwe conventie kunnen mensen met psychische moeilijkheden waar professionele hulp bij aangewezen is terecht bij een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog. Dat kan in een praktijk maar ook buiten de muren van een praktijk, zoals bij de huisarts, op school, in een OverKop-huis, bij het OCMW en in de gevangenis. De eerste sessie is er volledig gratis. Vanaf de tweede sessie betalen volwassenen 11 euro remgeld per individuele sessie, of 4 euro wanneer ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Groepssessies kosten 2,5 euro. Jongeren onder de 24 jaar kunnen gratis gebruikmaken van dit aanbod.  

In het licht van laagdrempeligheid is ervoor gezorgd dat het aanbod voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar gratis is. "Door mentaal (on)welzijn bespreekbaar te maken en onrustwekkende signalen sneller op te sporen, kunnen we immers veel langdurige psychische problemen vermijden”, zegt Frank Vandenbroucke.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.