Bijna zes op de tien consultaties bij de Centra voor Geestelijke Gezondheid (CGG's) in Vlaanderen en Brussel gebeurden in 2021 aan verminderd tarief en waren zelfs kosteloos. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) heeft opgevraagd.
De CGG's staan open voor mensen met psychische problemen. Vorig jaar waren er 354.769 consultaties, waarvan in 42 procent van de gevallen het standaardtarief van 11 euro werd betaald. Maar de ruime meerderheid - 58 procent - van de consultaties gebeurde aan het verminderd tarief van 4 euro voor bijvoorbeeld personen met een verhoogde tegemoetkoming, mensen in budgetbegeleiding of schuldbemiddeling of jongeren in problematische gezinssituaties, of was zelfs helemaal gratis.
Dat laatste is het geval voor asielzoekers of mensen zonder wettig verblijf, gedetineerden, gezinnen met een maximumfactuur of personen die zich in een zogenaamde behartenswaardige situatie bevinden.
"De cijfers tonen dat de CGG's slagen in hun opzet en een doelgroep bereiken én helpen die nergens anders terechtkan", zegt Vera Jans. "Vlaanderen ondersteunt deze CGG's en dat is dus meer dan terecht. In 2021 trokken we hiervoor ruim 72 miljoen euro uit." Het is volgens haar nu zaak om de werking van de verschillende Centra meer de stroomlijnen om de wachtlijsten verder te laten afnemen.