Stichting Alzheimer Onderzoek schenkt 525.000 euro aan UHasselt-onderzoekers

UHasselt-professoren Joke Spildooren en David Wilson krijgen elk 250.000 euro van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Spildooren, die ook de Young Researcher Award ontvangt, ontwikkelt trainingsprogramma's om mensen met dementie in woonzorgcentra meer te laten bewegen. David Wilson onderzoekt de rol van DNA-schade en herstelmechanismen bij de ziekte van Alzheimer.

Beweging stimuleert de functionaliteit en het cognitief vermogen van mensen met dementie, aldus revalidatiedeskundige prof. dr. Joke Spildooren. In België leeft meer dan 60 procent van de mensen met dementie in een woonzorgcentrum. Midden 2022 test Spildooren daarom in verschillende zorgcentra bij ongeveer 75 bewoners met matige dementie een groepstraining op basis van muziek en videobeelden.

"Wij hopen ook aan te tonen dat de groepstherapie kinesisten in woonzorgcentra kan ontlasten en hen in staat kan stellen om meer bewoners te laten bewegen", zegt Spildooren. "In België is het minimum aantal kinesitherapeuten in woonzorgcentra op dit moment vastgelegd op 1 kinesitherapeut per 90 bewoners. Frequente intensieve, individuele begeleiding is dus vrijwel onhaalbaar."

In 2023 zal Joke Spildooren in woonzorgcentra ook een training opstarten om door middel van muziek het uithoudingsvermogen bij mensen met dementie te verbeteren. Voor de twee studies krijgt de onderzoekster de steun van Stichting Alzheimer Onderzoek. Die schenkt haar 250.000 euro. Ze ontvangt ook de Young Researcher Award ter waarde van 25.000 euro.

Bij de ziekte van Alzheimer sterven cellen in de hersenen af omdat het DNA in de cellen beschadigd raakt. In zijn onderzoek aan BIOMED UHasselt bestudeert prof. dr. David Wilson in zowel menselijke cellen als bij proefdieren welke beschermingsmechanismen in de cellen aanwezig zijn om die DNA-schade te voorkomen, en hoe die bescherming gestimuleerd kan worden. "Eenmaal we de grootste herstelmechanismen identificeren, willen we die gaan stimuleren door middel van therapie, bijvoorbeeld in pilvorm", legt Wilson uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.