Federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaat jaarlijks 15 miljoen euro extra investeren in High Intensive Care-afdelingen (HIC) van psychiatrische centra. Dat heeft de minister donderdag aangekondigd tijdens een werkbezoek aan de HIC-afdeling van het universitair psychiatrisch centrum (UPC) KU Leuven in Kortenberg.
"Met deze structurele subsidie van 15 miljoen euro kunnen 150 voltijdse werknemers bijkomend ingezet worden", zegt minister Vandenbroucke. "We geven daarmee uitvoering aan het regeerakkoord om in bepaalde psychiatrische zorgprogramma's meer werknemers in te zetten dan voorzien in de huidige personeelsnormen."
Het concept van HIC-afdelingen kwam een tweetal jaar geleden overgewaaid vanuit Nederland naar ons land. Voordien werd ook al intensieve zorg toegediend aan psychiatrische patiënten, maar deze aanpak gaat een stuk verder. Zo is er een een-op-eenbegeleiding en wordt de directe omgeving van de patiënt, zoals familie, vrienden, de huisarts of een sociaal werker, sterk betrokken. De behandeling is specifiek gericht op patiënten met een acuut en ernstig psychiatrisch ziektebeeld. Uit resultaten van het UPC KU Leuven blijkt dat agressie en het risico op suïcide significant dalen na een behandeling van gemiddeld 20 dagen op een HIC-afdeling.
"In een HIC-werking staan intensieve zorgen op maat van de individuele noden van de patiënt voorop", zegt dokter Hella Demunter, co-supervisor van de HIC in het UPC KU Leuven. "De behandeling wil maximale nabijheid aan de patiënt bieden, om hem of of haar zo snel mogelijk de regie over het eigen denken, voelen en handelen te doen herwinnen."
Ondertussen telt België in totaal negen HIC-units, die allemaal in Vlaanderen gelegen zijn. De extra financiële middelen van de federale regering worden verdeeld over de twintig bestaande netwerken van geestelijke gezondheidscentra in België. Het is de bedoeling dat elk netwerk op termijn minstens één HIC-afdeling zal hebben.