Bij patiënten die ervoor in aanmerking komen, wordt klassiek intraveneuze toediening van een trombolyticum aanbevolen binnen 4,5 uur na het begin van een CVA. Het is bewezen dat tenecteplase, een gewijzigde vorm van humane weefselplasminogeenactivator, niet minder effectief is dan alteplase. 67-75% van de patiënten meldt zich echter aan meer dan 4,5 uur na het begin van het CVA of zonder dat het uur van begin bekend is. Alteplase heeft heilzame effecten als het wordt toegediend tot 9 uur na het begin van het CVA, op voorwaarde dat beeldvorming wijst op recupereerbaar ischemisch hersenweefsel. Er zijn echter maar beperkte gegevens over het gebruik van tenecteplase meer dan 4,5 uur na het begin van het CVA.
Volgens twee recente studies zou een hormonale behandeling van de menopauze het risico op CVA niet verhogen en misschien zelfs een beschermend effect kunnen uitoefenen op voorwaarde dat de behandeling snel wordt gestart, en zou het beter zijn de behandeling voort te zetten tot de leeftijd van 60 jaar.
De Zebra Academy is een van de Mobile Health proefprojecten die door minister De Block weerhouden werden én waar Franstalige ziekenhuizen aan deelnemen. Het gaat om een initiatief van neurologen van de VUB en het UZ Brussel om de behandeling van strokepatiënten te verbeteren al voordat ze aankomen en opgenomen worden in het ziekenhuis.
Dat atriumfibrillatie (AF) een risicofactor is voor een cerebrovasculair accident (CVA) weten we allemaal, maar AF kan ook optreden na zo’n accident. Hoe kan je AF in dat geval het best aan het licht brengen?
We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, en maar goed ook want een verkwikkende slaap is cruciaal voor het biologische herstel dat we allemaal nodig hebben om de uitdagingen van het dagelijkse leven aan te kunnen. Maar hoe zit het dan met slapeloosheid, een probleem waar veel en misschien wel steeds meer mensen mee te maken krijgen?
Toediening van dit glitazon na een recent cerebrovasculair accident bij patiënten met insulineresistentie blijkt het risico op recidief van CVA, infarct en diabetes te verlagen in vergelijking met een placebo. Daarentegen neemt de kans op gewichtstoename, oedeem en breuken toe.
Het heeft geen zin profylactisch antibiotica toe te dienen om een pneumonie te voorkomen na een cerebrovasculair accident.
Atherosclerose wordt doorgaans omschreven als een welvaartsziekte, gerelateerd aan ongunstige leefstijlgewoonten. Toch kan maar 70% van de prevalentie toegeschreven worden aan de klassieke risicofactoren, zoals hypertensie, lipidenstoornissen, roken en een zittend leven. Onderzoekers groeven in het verleden, om meer zicht te krijgen op omstandigheden die bepalend zijn voor atherosclerose.
Canadese onderzoekers (1) hebben Tat-NR2B9c, een remmer van het eiwit PSD-95 (postsynaptic density-95), getest op de krabbenetende makaak (Macaca fascicularis). De remmer is bekend omwille van zijn neurobeschermende eigenschappen in tal van CVA-modellen voor knaagdieren (2,3).
Uit recent Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het magazine Stroke (1), blijkt dat vrouwen met een matige alcoholconsumptie (15g alcohol/dag) minder risico lopen op een CVA.
Zich elke dag te goed doen aan chocolade, een product rijk aan flavanol, vertaalt zich in een lichte daling van de bloeddruk. Dat is de conclusie van een review van twintig studies die op 14 augustus gepubliceerd werd in de Cochrane Database of Systemic Reviews. Een andere studie geeft dan weer aan dat het ook een positief effect heeft op de cognitieve werking. Alleen maar goede argumenten dus om pure chocolade te eten!
Aan koffie worden vele eigenschappen toegeschreven, zowel goede als slechte. Wetenschap vraagt echter bewijzen en de wetenschappelijke gegevens zijn tot dusver vaak controversieel. Twee prospectieve studies, waarvan één gepubliceerd in Circulation (1) en een recente studie van maart 2011 gepubliceerd in Stroke (2), suggereren echter dat koffie het risico op beroerte kan verminderen, althans bij vrouwen.
Neuron Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...