Een recente epidemiologische studie die werd uitgevoerd in Zweden verdiepte zich in chronische stress als eventuele risicofactor voor de ziekte van Parkinson...
Het bevriezen van het stappen, oftewel ‘freezing’, is de grootste valoorzaak en vermindert de kwaliteit van het leven drastisch voor de meerderheid van patiënten met de ziekte van Parkinson...
Gespecialiseerde fysiotherapie is vergeleken met de gebruikelijke zorg bij parkinsonpatiënten. Ze verlaagde het risico op complicaties als gevolg van de ziekte, en de kosten.
Bij parkinsonpatiënten met vroege motorische complicaties heeft een combinatie van subthalamische stimulering en medicatie een beter effect op de gedragsstoornissen dan alleen medicatie.
De anticholinesteraseactiviteit bij patiënten met ziekte van Parkinson die wordt veroorzaakt door een mutatie van het LRRK2-gen is hoger dan bij patiënten met idiopathische ziekte van Parkinson.
Op het congres van de Vlaamse Parkinson Liga in Gent heeft de vereniging zondag 130.000 euro geschonken voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. "Via een legaat kunnen we het laboratorium voor Neurobiologie en Gentherapie (KU Leuven) steunen met 100.000 euro", zegt ondervoorzitter Lut Moereels van de Vlaamse Parkinson Liga.
Kan een cognitieve stoornis worden beschouwd als een prodroom van de ziekte van Parkinson?
Squalamine zou ons op weg kunnen zetten naar een geneesmiddel of een voedingssupplement dat de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson zou kunnen voorkomen, vertragen of keren.
De ziekte van Parkinson is een vaak voorkomende neurodegeneratieve aandoening die wordt gekenmerkt door een klassieke maar late trias van symptomen, namelijk rusttremor, rigiditeit en akinesie...
Eén tot twee derde van de parkinsonpatiënten vertoont urinewegafwijkingen zoals nycturie, pollakisurie, dwingende mictiedrang en incontinentie, symptomen die te wijten zijn aan een verhoogde activiteit van de blaas. Die symptomen kunnen al optreden in de premotorische fase van de ziekte van Parkinson.
Het ziet ernaar uit dat de ziekte van Parkinson vaker optreedt na hepatitis B of C. De aard van dat verband — dat overigens nog moet worden bevestigd — is niet duidelijk, maar de observatie kan onze kennis over de pathofysiologie van parkinson misschien vergroten.
Tijdens deze AAN was er geen therapeutische scoop over de ziekte van Parkinson. Wat onthouden we dan wel? De teleurstelling over de adenosinereceptorantagonisten, de steeds meer realistische beloftes over parthenogenetische stamcellen en een mogelijk nieuwe jeugd voor levodopa.
Naast medicijnen, chirurgie en niet-cellulaire therapie, dient celtherapie zich aan als de vierde pijler in de therapeutische strategie. Hoe kunnen we de bijdrage van celtherapie bij de ziekte van Parkinson inschatten? Onderwerp van gesprek in het volgende interview met prof. Massimo Pandolfo.
De in het verleden bestaande bezwaren tegen het vroeg starten van levodopa blijken ongegrond en er zijn zelfs aanwijzingen dat het vroeg starten van levodopa een positief functioneel effect kan hebben op het ziektebeloop. Om meer duidelijkheid te verkrijgen over de eventueel positieve en negatieve aspecten van het vroeg starten van levodopa startte in Nederland een nieuw onderzoek: de Levodopa in EArly Parkinson’s disease studie, ofwel de LEAP-studie.
Naast algemene aspecten hebben specifieke therapeutische toepassingen vooral betrekking op de dyskinesieën, de ‘off’-periodes, een plotse verergering van de aandoening, speekselvloed, houdingsstoornissen, loopproblemen… alles wat bijdraagt tot het voorkomen van valpartijen. De hieronder weergegeven lijst met items ter illustratie is niet volledig!
Therapeutische educatie is een techniek die bij parkinsonpatiënten absoluut nuttig is gezien de complexiteit van de behandeling, de noodzaak van een vrij strikte inname van de medicatie en vooral de typische schommelingen (fluctuaties) van uur tot uur bij de ziekte van Parkinson, vooral in de gevorderde stadia. Die vereist van de patiënt en zijn familie een goede kennis en inzicht in de therapeutische middelen en doelstellingen om de therapietrouw en de preventie van bijwerkingen te bevorderen en de kosten te drukken, onder andere door het vermijden van complicaties en ziekenhuisopnames. In dit artikel worden – zij het niet volledig – de verschillende benaderingswijzen voor therapeutische educatie in het kader van parkinsonsyndromen voorgesteld.
Biotie Therapies Corporation maakte zopas bekend dat de rekrutering voor de fase IIb-studie van Tozadenant bij de ziekte van Parkinson is afgelopen. Tozadenant is een selectieve adenosine-A2a-receptorantagonist onder licentie van UCB.
In navolging van gelijkaardige studies rond de ziekte van Alzheimer werd in het magazine Movement Disorders onlangs een New Yorkse retrospectieve studie gepubliceerd over het verband tussen een mediterraan dieet en de kans om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.
Neuron Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...