Een recente epidemiologische studie die werd uitgevoerd in Zweden verdiepte zich in chronische stress als eventuele risicofactor voor de ziekte van Parkinson...
Nieuwe Made in Belgium AI software spoort tekens van dementie op in MRI’s van hersenen en werd zopas goedgekeurd door de Amerikaanse FDA.
Dementie blijkt een bijzonder populaire ‘markt’ te zijn voor startups in de gezondheidszorg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een potentieel van meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd.
Volgens sommigen bestaat er een verband tussen een lage urinezuurspiegel en het risico op dementie. Het is echter nog niet gezegd dat ze gelijk hebben.
Hoe kan de aanwezigheid van amyloïdafzettingen en atrofie van de hippocampus worden geïnterpreteerd bij niet-demente oudere patiënten?
In hoever kunnen de MMSE (Mini-Mental State Examination), beeldvormingsmarkers en biologische markers de progressie van een lichte cognitieve stoornis naar de ziekte van Alzheimer voorspellen?
Vroegere studies hebben een verband aangetoond tussen een infarct en een hoger risico op dementie, maar dat waren vaak kleine studies met een slechts zwak of twijfelachtig verband waarbij ook vaak geen onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende vormen van dementie.
Een interventiestudie heeft het effect van een medische voedingsdrank onderzocht bij patiënten met de eerste signalen van de ziekte van Alzheimer.
Herstel van de neuronale PINK1-functie bij muizen vermindert de hoeveelheid bèta-amyloïdpeptide, oxidatieve stress, de disfunctie van de mitochondria en de afbraak van de synapsen.
Het verband tussen vermijdbare vasculaire risicofactoren op middelbare leeftijd en het latere risico op dementie.
Speelt het geslacht een rol in het verband tussen het risico op lichte cognitieve achteruitgang en op de ziekte van Alzheimer enerzijds en de aanwezigheid van het epsilon 4‑allel van apolipoproteïne E anderzijds?
Het TDP-43-eiwit zou gepaard kunnen gaan met een snellere atrofie van de hippocampus bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.
Vikineswary Sabaratnam van de Malaya-universiteit in Kuala Lumpur (Maleisië) heeft in The Journal of Medicinal Food een studie gepubliceerd die aantoont dat het eten van bepaalde paddenstoelen de productie van NGF (nerve growth factor) verhoogt. Regelmatig paddenstoelen eten kan het optreden van leeftijdsgebonden neurodegeneratieve afwijkingen, zoals de ziekte van Alzheimer, tegengaan of afremmen.
Genetische tests kunnen worden voorgeschreven om het risico op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te evalueren, maar dit roept netelige ethische en deontologische vragen op. Tekst en uitleg door prof. Éric Salmon, medisch directeur van het Centre de Recherches du Cyclotron van de Universiteit van Luik. Published ahead of print.
[1. Laboratorium voor Cognitieve Neurologie, KU Leuven - 2. Dienst Neurologie, UZ Leuven - 3. Dienst Nucleaire Geneeskunde, UZ Leuven - 4. Departement Beeldvorming en Pathologie, KU Leuven - 5. Laboratorium voor Moleculair Neurobiomarker Onderzoek, KU Leuven - 6. Laboratoriumgeneeskunde, UZ Leuven - 7. Alzheimer Research Center KU Leuven, Institute of Neuroscience and Disease, KU Leuven] Recent werden amyloïdbiomerkers beschikbaar als aanvullende diagnostiek voor de ziekte van Alzheimer. We bespreken hier zowel de bepaling van β-amyloïd, tau en fosfotau in het cerebrospinaal vocht als amyloïd-PET... Published ahead of print.
Dat type 2-diabetes het risico op cardiovasculaire aandoeningen verhoogt, is bekend. Wat velen echter misschien niet weten, is dat het risico meer toeneemt bij vrouwen dan bij mannen. Geldt dat ook voor dementie, een aandoening die eveneens in verband staat met type 2-diabetes?
Eén van de belangrijke evoluties van de voorbije jaren in het domein van het geheugenonderzoek schuilt in de verbanden tussen dat geheugen en de identiteit. In studies wordt verwezen naar het autobiografische geheugen, m.a.w. het geheugen van persoonlijke gebeurtenissen en informatie. Het model van de psycholoog Martin Conway is op dat vlak het best uitgewerkt. Het wijzigt onze perceptie van de semiologie van geheugenstoornissen en impliceert een multidimensionale benadering ervan. Professor Martial Van der Linden, verantwoordelijke van de Afdelingen Psychopathologie en Cognitieve neuropsychologie van de Universiteit van Genève en Luik, voert onderzoek uit dat aansluit bij de door Martin Conway ontwikkelde concepten. Wij hebben hem geïnterviewd. Published ahead of print.
Vorsers van de Universiteit van Rome hebben de orexinespiegels in het cerebrospinale vocht gemeten bij 48 patiënten met de ziekte van Alzheimer die nog nooit waren behandeld (21 met een beginnende en 27 met een matige tot ernstige alzheimer), en 29 niet-demente controlepersonen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Orexine (of hypocretine) is een polypeptideneurotransmitter in de hypothalamus. De onderzoekers hebben ook de MMSE-score bepaald. Ze hebben bovendien de concentratie van de tau- en fosfotau-eiwitten en amyloïd-bèta 1-42 in het cerebrospinale vocht gemeten en een polysomnografie uitgevoerd om de architectuur van de slaap te evalueren...
Het blijft zoeken naar criteria die bij personen met mild cognitive impairment het optreden van dementie kunnen voorspellen. Gegevens wijzen erop dat een verminderde variabiliteit van het hartritme zich hiertoe zou kunnen lenen. Published ahead of print.
[1. Referentiecentrum voor Biologische Merkers van Dementie (BIODEM), Instituut Born-Bunge, Universiteit Antwerpen; 2. Afdeling Neurologie en Geheugenkliniek, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) Middelheim en Hoge Beuken, Antwerpen; 3. Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), Antwerpen] De ziekte van Alzheimer (Alzheimer’s disease, AD) is de meest voorkomende oorzaak van dementie bij ouderen in de westerse wereld. Door de vooruitgang van de medische wetenschap weten we nu dat de ziekte van Alzheimer een zeer lange preklinische fase kent, die gevolgd wordt door een stadium van milde cognitieve tekorten en tenslotte door het dementiestadium. Door gebruik te maken van biomarkers kunnen we momenteel een diagnose van AD stellen vanaf het pre-dementiestadium. Hoe dan ook zullen patiënten met AD in toenemende mate afhankelijk worden van derden door de progressieve cognitieve symptomen, gedragsveranderingen, en tekorten qua activiteiten van het dagelijkse leven. Daardoor dreigen AD-patiënten hun plaats in de maatschappij te verliezen, waarbij de mantelzorger vaak noodgedwongen meegesleept wordt in deze negatieve spiraal. Published ahead of print.
Tegen de achtergrond van de neurologiecongressen van 2011 geeft de auteur een overzicht van de antiglutamaterge behandelingen die in combinatie met acetylcholinesteraseremmers geïndiceerd zijn bij matige tot ernstige vormen van de ziekte van Alzheimer. Hij bespreekt daarbij de fundamentele, biologische en klinische aspecten en de kostenefficiëntie.
Onderzoekers verbonden aan het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en KU Leuven leggen een nieuw doelwitmolecule bloot voor de ontwikkeling van een behandeling tegen de ziekte van Alzheimer. Dit onderzoek is onlangs in het tijdschrift ‘Nature Medicine’ gepubliceerd (1).
In een rapport met de titel 'Dementia: a public health priority', roepen de WGO en Alzheimer’s Disease International (ADI) de autoriteiten overal ter wereld op om programma's voor de strijd tegen dementie te lanceren. Deze programma's moeten zorgen voor een snellere diagnose, de sensibilisering van het publiek en de versterking van de zorgverlening aan demente patiënten en hun familie.
Neurologen van de universiteit van het Finse Kuopio (1) bestudeerden met een MRI (met automatische analyse) patiënten die getroffen zijn door de ziekte van Alzheimer (n=121), patiënten met een lichte cognitieve stoornis (n=121) en 113 controlepersonen.
Het Journal of Alzheimer’s Disease maakt binnenkort de resultaten bekend van een studie van hersendoorsneden van overleden dementiepatiënten die werd uitgevoerd door het Inserm-team van prof. Etienne-Emile Baulieu. Ze bevestigen dat het immunofiline FKBP52 in de hersenen van dementen beduidend afneemt. Deze substantie vervult in de hersenen echter een beschermende rol, door met name de wijziging van het tau-eiwit te verhinderen. Stand van zaken van deze diagnostische en therapeutische doorbraak voor alzheimerpatiënten.
De Framingham-studie onderzoekt sinds 1948 de cardiovasculaire risicofactoren van de inwoners van deze stad in de staat Massachusetts. De deelnemers worden alle 2 of 4 jaar onderworpen aan uitgebreide klinische en biologische onderzoeken. De cohorte die hierbij ontstaan is, is een belangrijke bron voor andere prospectieve studies...
Zich elke dag te goed doen aan chocolade, een product rijk aan flavanol, vertaalt zich in een lichte daling van de bloeddruk. Dat is de conclusie van een review van twintig studies die op 14 augustus gepubliceerd werd in de Cochrane Database of Systemic Reviews. Een andere studie geeft dan weer aan dat het ook een positief effect heeft op de cognitieve werking. Alleen maar goede argumenten dus om pure chocolade te eten!
De hulpverlener speelt een cruciale rol in de behandeling van de patiënt; mantelzorgers zijn dan ook de belangrijkste doelgroep voor educatieve programma’s. In dit artikel overlopen we de hulpmiddelen – geneesmiddelen en andere – die een invloed kunnen hebben op de patiënten die alzheimerdementie ontwikkelen. Maar we bekijken ook, en vooral, de verschillende manieren waarop educatie van familie en zorgverleners kan worden georganiseerd, met behulp van onder andere veerkracht, relatietheater en reminiscentietherapie. Ook de maatschappelijke aspecten worden overlopen.
Een gen-identificatiestudie naar C9orf72 in een (Vlaams) Belgische cohort wijst op frontotemporale dementie en/of amyotrofe laterale sclerose.
Neuron Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...