Bijna driekwart van de tieners in Australië heeft last van klinisch significante symptomen van depressie of angst, waarbij de meerderheid lijdt aan chronische aandoeningen.
Er is een gerandomiseerde studie naar zelfmoord gestart om te bepalen of telegeneeskunde kan helpen om zelfmoord te voorkomen!
In de voorbije 2 decennia is nervus-vagusstimulatie (NVS) een vaak toegepaste behandeling geworden voor patiënten met moeilijk behandelbare epilepsie en depressie. Op technologisch vlak zijn er tal van aanpassingen doorgevoerd in het pacemakertoestel dat de nervus vagus stimuleert...
Volgens de statistieken van de WGO is depressie ondertussen de belangrijkste oorzaak van werkonbekwaamheid. Bij vrouwen neemt de aandoening meestal een ernstigere vorm aan...
Onlangs is er een grote meta-analyse uitgevoerd op 49 prospectieve studies. Hierin werd de mogelijke link tussen fysieke activiteit en het risico op depressie onderzocht (1).
Stemmingsstoornissen in samenhang met diabetes worden vaak niet gediagnosticeerd, maar zijn toch een realiteit.
Dat is niet echt iets nieuws, maar vanuit psychiatrisch standpunt verandert dat heel wat, toch als we een studie die verscheen in Biological Psychiatry mogen geloven…
De doeltreffendheid van transcraniale stimulering met continue stroom (tDCS) is onderzocht bij unipolaire depressie. Er is echter nog geen gecontroleerde klinische studie uitgevoerd bij depressie in het kader van een bipolaire stoornis.
We wisten al dat depressie een cardiovasculaire risicofactor is, maar daar blijft het niet bij.
Het ziet ernaar uit dat de DLQI-schaal (Dermatology Life Quality Index) de impact van psoriasis op angst en depressie niet nauwkeurig genoeg kan meten.
Een systematische review en een meta-analyse ontkrachten de hypothese dat er een link bestaat tussen isotretinoïne en depressie.
Een depressie bij patiënten met diabetes correleert met een hoger risico op chronisch nierlijden.
‘Zelfdefiniërende herinneringen’ zouden naar verluidt een weerspiegeling zijn van de persoon die ze uitdrukt, met zijn waarden, doelstellingen en overtuigingen. In een artikel dat onlangs in het tijdschrift Acta Psychiatrica Belgica is verschenen, benadrukken vier onderzoekers van de Université de Liège het klinische belang van deze herinneringen bij de behandeling van patiënten met een unipolaire depressie. Published ahead of print.
De diagnostische criteria in de DSM-5 voor een Majeure Depressieve Stoornis verschillen opmerkelijk van de symptomen die in gangbare klinische vragenlijsten worden bevraagd. Deze discrepantie schept zowel bij onderzoekers als bij hulpverleners in de klinische praktijk de vraag naar wat nu precies representatieve depressiesymptomen zijn. In dit artikel verwijzen we naar onze recent gepubliceerde studie (Fried et al., 2015) waarin we deze vraag proberen te beantwoorden vanuit het perspectief van een netwerk van symptomen... Published ahead of print.
Als de antwoorden op de BDI-II-vragenlijst (Beck Depression Inventory-II) wijzen op somatische en/of psychische tekenen van een depressie, voorspelt dat een hogere morbiditeit en mortaliteit, zowel bij patiënten met een bekende hart- en vaataandoening als bij patiënten met een asymptomatische hart- en vaataandoening.
Depressie heeft een negatieve invloed op de prognose van COPD. Daarom is het belangrijk de factoren te onderzoeken die geassocieerd zijn met een depressie bij COPD-patiënten.
Depressie is een onafhankelijke risicofactor voor een nieuwe ziekenhuisopname wegens exacerbatie van COPD.
Lichaamsbeweging mildert depressieve symptomen bij personen met reumatische gewrichtsaandoeningen. Dat suggereert Amerikaans onderzoek door Georges Kelley en collega’s in Arthritis Research & Therapy. De auteurs benadrukken de behoefte aan meer onderzoek in dit domein.
Perinatale pluridisciplinaire confrontatie, Cliniques Universitaires St-Luc, UCL, december 2014 Tijdens deze 26e multidisciplinaire confrontatie konden we, dankzij enkele klinische casussen, samen nadenken over vragen met betrekking tot de opvolging van zwangerschappen met psychiatrisch risico. Published ahead of print.
[1. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, KU Leuven. 2. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven; Psychological Sciences, the University of Melbourne, Australia] Psychische onbuigzaamheid is een centraal kenmerk van veel psychische stoornissen, ook van depressie. In dit artikel richten we ons op twee vormen van onbuigzaamheid bij depressie: piekeren en emotionele inertie. Steeds meer onderzoek toont aan dat zowel piekeren als emotionele inertie kwetsbaarheidsfactoren zijn voor het ontstaan van een depressie en hoewel ze met elkaar in verband staan, lijkt elk van beide een unieke rol te spelen bij depressie. We bespreken mogelijke oorzaken van die twee vormen van onbuigzaamheid, en de bijdrage van psychologische, biologische en omgevingsfactoren. Tot slot onderzoeken we mogelijke behandelingen voor piekeren en emotionele inertie en besluiten we dat aanvullend onderzoek nodig is om vast te stellen hoe we die vormen van cognitieve en affectieve onbuigzaamheid bij depressie het best kunnen tegengaan. Published ahead of print.
Levomilnacipran is door de Amerikaanse firma Forest ontwikkeld in het gamma van de antidepressiva. Het is een actief enantiomeer van milnacipran.
Neuron Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...