Uit een experiment dat Milgram een halve eeuw geleden uitvoerde, is gebleken dat de meeste mensen bevelen van een hiërarchische autoriteit uitvoeren, zelfs als ze daar ethische bezwaren bij hebben. Klopt het dat het verantwoordelijkheidsgevoel op alle niveaus uiteindelijk als sneeuw voor de zon smelt?
Alexithymie is het moeilijk hebben om zijn emoties te herkennen en te beschrijven. Alexithymie komt vaak voor bij patiënten met psoriasis. Bijzondere aandacht is geboden, omdat alexithymie kan leiden tot andere vormen van psychiatrische comorbiditeit.
Het Good Lives Model is in essentie een innoverend rehabilitatiemodel voor seksuele delinquenten. Het is nog niet echt ingeburgerd in de Franstalige landen, maar in Noord-Amerika is het opgenomen in meer dan zeshonderd behandelingstrajecten. Dit artikel geeft een samenvatting van het veelzijdige en interessante werk dat werd voorgesteld op een onlangs in Doornik gehouden congres, waar het concept ‘Good Lives Model ’, de basis, de modellen, de uitbreiding naar andere groepen en de kritiek op het model ruim aan bod kwamen. Published ahead of print.
Dit portret van Alain Deccache, emeritus hoogleraar Volksgezondheid aan de UCL (Brussel), vormt de gelegenheid voor een volledige update op het vlak van therapeutische educatie van de patiënt, zijn familie en zijn zorgverleners. Therapeutische educatie ontstond eind jaren 1970. Het is niet echt een wetenschappelijke discipline, maar een geheel van multidisciplinaire en multireferentiële praktijken om patiënten en hun naasten inzicht te verschaffen in hun ziekte en hen er goed mee leren om te gaan. Het doel is tot een optimale levenskwaliteit te komen. Dankzij A. Deccache begrijpen we nu de huidige evolutie van de therapeutische educatie en haar perspectieven en vooral, zoals hij benadrukt, het voordeel dat voortvloeit uit de bereidheid om zowel met de patiënten als met de artsen de notie van fouten in het dagelijks naleven van de behandeling te bespreken.
[1. Departement Biologie, UAntwerpen; 2. Centre for Research and Conservation, Royal Zoological Society of Antwerp; 3. Departement Antropologie, George Washington University, Washington DC, USA; 4. Finnish Centre of Excellence in Intersubjectivity in Interaction, Helsinki University, Finland; 5. Departement Psychologie, Psychology and Language Sciences, University of Edinburgh; 6. Scottish Primate Research Group] Mensen beschikken over unieke persoonlijkheden, die relatief stabiel zijn en ervoor zorgen dat ons gedrag tot op een bepaalde hoogte voorspelbaar is. We zijn echter niet de enige levende wezens met deze kenmerken. Wetenschappers zijn er het inmiddels over eens dat een grote variatie aan diersoorten, net zoals mensen, ook over individuele persoonlijkheden beschikken. Recent werd zelfs aangetoond dat mens apen over persoonlijkheden beschikken met een wel heel erg gelijkende structuur als die van mensen. We deden onderzoek naar deze persoonlijkheidskenmerken bij bonobo’s en chimpansees, de twee mensapensoorten die het nauwst verwant zijn aan mensen. Waar mensen 5 grote dimensies hebben die ons profiel bepalen – openheid, zelfdiscipline, extraversie, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit –, hebben bonobo’s en chimpansees een zesde dimensie, genaamd ‘assertiviteit’. Bovendien blijkt het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de vorming van persoonlijkheid, evolutionair goed bewaard te zijn.
Neuron Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...